• ODTÜ Teknokent CoZone Bilişim ve İnovasyon MerkeziMustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bulv. 280/G İç Kapı No:1260 06530 Çankaya/ANKARA

Desteğe mi İhtiyacınız Var?

Bizi Arayın

0 553 118 17 24
ISO/IEC 15504 SPICE Danışmanlık

ISO/IEC 15504 SPICE Danışmanlık

ISO ve IEC tarafından oluşturulan SPICE (Software Process Improvement and Capability Determination) Yazılım Süreci İyileştirme ve Yetenek Belirlemesi’dir. SPICE, Kurum ve İşletmeniz bünyesinde geliştirilen farklı yazılım süreçlerinin değerlendirilmesi ve Yönetilmesi için yaygın olarak kullanılan bir standarttır.

ISO / IEC 15504 SPICE konusunda şirketimiz uzman personeli ile danışmanlık hizmeti verilmektedir. Uzmanlarımız şirketinizdeki analiz aşamasından kabul aşamasına kadar olan tüm yazılım süreçlerinizi, Yazılım Süreci İyileştirme ve Yetenek Belirleme (SPICE) Modeli çerçevesinde revize edip gerekli dokümantasyon ve süreç eğitimlerini vererek şirketinizin TS ISO/IEC 15504 Yazılım Süreci İyileştirme ve Yetenek Belirleme (SPICE) Belgesi alabilecek seviyeye gelmesini sağlamaktadır.

ISO/IEC 15504-SPICE Standardı nedir?

SPICE, Uluslararası Standardizasyon Kurumu (ISO) ve Uluslararası Elektronik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen yazılımların süreçlerinin kalitesini iyileştirmek amacıyla oluşturulmuş bir standarttır.
SPICE (Software Process Improvement and Capability determination-Yazılım Süreçleri İyileştirme ve Yetenek Seviyesi Belirleme) standardı, yazılım geliştirmede ve yazılım projelerindeki başarısızlıkların önüne geçerek uluslararası rekabet gücüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır. SPICE belgeleri Intacs SPICE (ISO 15504, ISO 12207)  ve SPICE Baş Denetçileri tarafından verilmekte olup, uluslararası geçerliliğe sahiptir.

ISO/IEC 15504-SPICE Değerlendirme ve Belgelendirmelerinde 5 seviye vardır, ülkemizde genellikle Seviye 2’den Organizasyonel Olgunluk Sertifikaları verilmektedir.
 
Türkiye’de SPICE Belgesinin Önemi ve Kamu Bilişim ihalelerinde zorunluluğu Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Bilgi Sistemleri Uygulamaları Hakkında 2015/17 sayılı Genelgesi uyarınca, Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi üreticisi, Sağlık Bakanlığı Kayıt Tescil İşlemine kayıt ve bu kaydın devamı için ISO/IEC 15504-SPICE en az seviye 2 ya da CMMI seviye 3 belgesini almak zorundadır.

Ayrıca; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Resmî Gazetede 29 Haziran 2022 tarihli 31881 sayılı yayınlanan yönetmelik gereğince Kamu Bilişim Alımı kapsamında yazılım firmalarının Yazılım Yetki Belgesine sahip olabilmeleri için; yazılım geliştirme, yazılım entegrasyon ve yazılım bakım hizmetlerini kapsayan “TS EN ISO/IEC 27001” belgesi ile birlikte “TS ISO/IEC 15504 Seviye 2” belgesini almaları zorunludur.
 
SPICE Belgelendirme Süreci Nasıl İşler?

SPICE Seviye 2 denetimi kapsamında Firmaya ait 2 adet proje değerlendirmeye alınır.
Yazılım Mühendisliği’nin gerektirdiği ilgili süreçler; Müşteriden toplanan gereksinimler, bunların analizi, tasarım, kodlama aşamaları, test, entegrasyon, sürüm, değişiklik ve hata yönetimi, projede yer alan personellerin rolleri, belirlenen hedefler ve diğer yönetimsel ve Destek süreçleri SPICE Denetçileri tarafından incelenir.